PRESTATION
HÖGA KRAV
Känner du att du ofta är ”duktig”, har höga krav på dig själv (eller har höga krav från andra)? Gillar du att prestera, vill att saker ska vara perfekta? Har du svårt att slappna av och acceptera när du gör misstag eller saker inte blir som du tänkt dig? Känner du dig tyngd av detta och har svårt att njuta av livet så kan jag hjälpa dig, detta beteende leder ofta till utmattning och stress i längden, vilket har många negativa följder.
Jag jobbar med en sorts terapi som heter Compassionfokuserad terapi (CFT, compassion focused therapy) som bygger på en träning i att behandla sig själv bättre, snällare, minska självkritik och kunna ta emot hjälp från andra.
ILSKA
SORG
Har du svårt att blir arg, säga ifrån, stå på dig? Eller blir du arg väldigt lätt, för minsta lilla? Eller minns du inte senast du grät? Kanske rinner tårarna fast du inte vill, när du egentligen är arg?
Ibland kan man lida av något som heter affektfobi , det vill säga att man har svårt att känna/visa en eller flera känslor. Detta kan leda till svårigheter i våra relationer till andra. Jag brukar använda mig av affektfokuserad terapi där vi tillsammans tar reda på vilken eller vilka känslor som är svåra för dig.
Vi tränar genom olika övningar och med samtal att närma oss den känsla som du förmodligen inte tränat på särskilt mycket under ditt liv. Vi går igenom grundaffekter, grundkänslor som vi människor har och varför vi har dem. AFT är en psykodynamisk korttidsterapi.
SÖMN
Svårt att somna? Lätt att somna men har många uppvaknanden? Går tankarna på högvarv precis när du lägger dig trots att du är väldigt trött? Jag har hållit sömnkurser i tio år och brukar kaxigt säga att jag brukar kunna lära de allra flesta att sova. Sömnproblem är väldigt vanligt i dagens samhälle och orsakar många andra hälsoförsämringar eftersom sömnen är vår största och viktigaste återhämtning.
Boka ett bedömningssamtal så kan jag sedan avgöra om jag kan hjälpa dig och hur många gånger vi behöver ses. Oftast brukar det räcka med 6 tillfällen varannan vecka för att få till en bra sömn. Jag utgår från en KBT-metod där hemuppgifter och sömndagbok ingår.
UTMATTNING
STRESS
Känner du dig trött men kan inte sova bort tröttheten? Blir du lätt irriterad, ledsen, fysiskt trött vid minsta ansträngning? Sömnproblem, antingen att du sover för mycket eller inte alls nästan? Svårt att koncentrera dig, komma ihåg saker? Känslig och i obalans? Kanske yr och illamående till och från? Då kan du ha drabbats av utmattningssyndrom, i dagligt tal så kallat utbränd, eller gått in i väggen. Detta är en av de vanligaste sjukskrivningarna idag och det är ofta en ganska sund reaktion på ett osunt samhälle med höga krav, men också en osund livsstil där vi hela tiden försöker leva upp till egna och andras förväntningar. Kommer du för stress eller utmattning jobbar vi med basal återhämtning anpassat efter ditt mående. Vi normaliserar reaktioner och ser över var dina möjligheter till förändring finns. Ofta behöver vi ses under en längre tid då all forskning visar att det krävs tid för att återhämta sig och att få en bra rehabilitering.
DEPRESSION
Har du svårt att komma igång med saker? Vill helst vara hemma, ligga och titta på en serie eller bara sova? Har du börjat undvika sociala sammanhang, tacka nej till inbjudningar om att träffa vänner och bekanta? Känner du dig orkeslös? Minskad eller ökad aptit? Svårt att ta initiativ? Känner du dig pessimistisk inför framtiden? Tankar på att inte vilja leva? Sover väldigt mycket eller för lite?
Du kan ha en depression, något vi utreder vid första bedömningssamtalet. Behandlingen består i beteendeaktivering, en metod som har starkt stöd inom forskningen. Beteendeaktivering går ut på att börja återta sina tidigare aktiviteter i långsam takt då isolering och passivitet gör att vi får mindre positiva intryck och bara hamnar djupare inte i depressiva tillstånd. Ibland behöver du också kombinera med att träffa en läkare och få antidepressiv medicin utskrivet.
ÅNGEST
Känner du ibland ett obehagligt tryck över bröstet? Undviker du saker eller situationer du egentligen skulle behöva genomföra? Handla? Köra bil, åka buss eller tåg? Prata inför andra? Lider du av panikångest? Ångest är ett helt normalt, men mycket obehagligt tillstånd där din hjärna försöker varna dig för något, men ibland kan ångesten ha generaliserats, det vill säga spridit sig till saker som hjärnan tror är farliga men som egentligen inte är det. Den larmar hellre för ofta än för sällan, en väldigt bra överlevnadsstrategi som fungerade bra när vi levde ute i naturen, men som inte fungerar lika bra i vårt moderna samhälle.
Vid ångest eller fobier handlar det mycket om att förstå vad som händer i kroppen och sedan träna bort signalerna, detta kallas exponering och är en effektiv metod från KBT.